Nederland

HTM - Naar Wassenaar met de HTM

De HTM film is in 1961 (laatste jaar tramexploitatie) opgenomen en geeft een beeld van een tramrit van de Haarlemmerstraat in Leiden via Wassenaar naar de Turfmarkt in Den Haag. Het Wassenaarse deel van deze lijn was een van de mooiste tramwegen in Nederland.

Het is een kleurenfilm met enkele zwart/wit fragmenten.

NZH - Afscheid van de Blauwe

De NZH kleurenfilm begint met een rit van Leiden via Rijnsburg naar Noordwijk aan Zee; vervolgens een rit terug van Katwijk aan de Rijn via Rijnsburg naar Leiden en daarna een rit met de stadstram van Oegstgeest Kerkbuurt via de Leidse binnenstad naar de Hoge Rijndijk. Dit deel is in 1960 gefilmd (laatste exploitatiejaar van deze lijnen).

Daarna wordt een tramrit van Leiden via Voorschoten, Veur, Leidschendam en Voorburg naar Den Haag Malieveld gemaakt. Dit deel is in 1961 gefilmd (eveneens laatste exploitatiejaar).

RTM

De RTM film begint op het Haringvliet en toont kort daana de aankomst van de veerboot in Hellevoetssluis. Daarna volgt een tramrit van Hellevoetssluis naar Spijkenisse; vervolgens wordt een rit van Oostvoorne Strand, via Oostvoorne Dorp en Spijkenisse naar Rotterdam Rosestraat gemaakt. Tot hier toe met dieseltrams. Tenslotte komt nog kort stoom in beeld; dit is een compilatie van twee afzonderlijke ritten voor hobbyisten van Rotterdam naar Oostvoorne: De Engelse REC en de Nederlandse NVBS.

Deze kleurenfilm is in 1962 opgenomen.

   België

Bieten bij de Buurtspoorwegen

Toen aangekondigd was dat het bietenvervoer per tram na het seizoen 1961 zou stoppen heeft Frits hier nog een film van gemaakt. Het seizoen begon midden september en duurde tot kerstmis.

Vanaf de boerenkar werden de bieten op de wagons geladen. Bij terugkomst kwam er eventueel pulp mee dat weer gebruikt werd als voer of mest. Het netwerk in Tienen was verdeeld in verschillende secties, elk werkend met zijn eigen ART (Autorail Tracteur). Een lading bieten werd onderweg naar de raffinaderij per sectie overgegeven aan een andere ART.

Het netwerk had aan het eind nog een lengte van zo'n 60 kilometer. Door gebrek aan onderhoud waren de sporen erg slecht.

De in deze film zichtbare ART 83 en 126 hadden houten koetswerk en waren door de werkplaatsen van Leuven in 1934 gebouwd. Voor het bietenvervoer werden spoorauto's (AR's) van de NMVB omgebouwd tot ART's die in staat waren de zware bietentreinen te trekken. Bij het verbouwen werd ballast aangebracht. Een snelheid van 25 km/h werd kon met moeite bereikt worden. Sommige trams hadden nog een aanhangwagen of een pakwagen.

De suikerfabriek in Tienen had zowel een meterspooraansluiting op het buurtspoornet als een normaalspooraansluiting op het nationale spoornet. Op de raffinaderij gebeurde het binnenvervoer vooral door hun eigen stoomlocomotieven.

De film is in zwart/wit opgenomen.

Au bon vieux temps

Zwart/wit film, vlak voor kerst 1962 opgenomen in Verviers.

Souvenir d'autrefois

Kleurenfilm over het vervoer van stenen per stoomtram op de lijn Poulseur - Sprimont.


Alle films zijn op 16 mm formaat opgenomen.